Basit Eşitsizlikler ve Sıralama

Basit Eşitsizlikler ve Sıralama

 

Eşitsizlik, eşit olmanın karşıtıdır.

\[
\begin{align*}
x \neq y &\;;\quad (\text{x eşit değildir y; x, y’ye eşit değildir} \quad \text{veya x farklıdır y; x, y’den farklıdır}) \quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\\
x \neq y &\;; \quad \text{ise x ve y’den biri diğerinden küçüktür.} \\
x < y &\;;\quad (\text{x küçüktür y}) \quad \text{veya} \\
y > x &\:;\quad (\text{y büyüktür x})
\end{align*}
\]

 

Eşitsizliğin Özellikleri:

x, y, a, b reel (gerçek) sayılar olmak üzere;

1) Bir eşitsizliğin her iki yanına aynı sayılar eklenebilir veya çıkarılabilir.

$$ \boxed {x < y \iff x \pm a < y \pm a }$$

Örneğin: $$3 < 7  \iff 3+2  < 7+2 $$

$$-5 < -2  \iff -5-3  < -2-3 $$

 

2) Bir eşitsizliğin her iki yanı aynı pozitif sayıyla çarpılabilir veya bölünebilir.

$$ \boxed {x < y \iff x \cdot a < y \cdot a } \quad (a >0 ) $$

Örneğin: $$-2 < 5  \iff -2 \cdot  3  < 5 \cdot  3 $$

$$-4 < -18  \iff -4:4  < 18:4 $$

 

3) Bir eşitsizliğin her iki yanı aynı negatif sayıyla çarpılırsa veya bölünürse eşitsizliğin yönü değişir.

$$ \boxed {x < y \iff x \cdot a > y \cdot a } \quad (a < 0 ) $$

Örneğin: $$3 < 11  \iff 3 \cdot  (-1)  > 11 \cdot  (-1) $$

$$-35 < 49  \iff -35 :(-7) > 49: (-7) $$

 

4) Aynı yönlü eşitsizlikler taraf tarafa toplanabilir fakat çıkarılamaz.

$$ \boxed {x < y \quad ve \quad a < b \Rightarrow x + a > y +b }  $$

Örneğin: $$-2< x <3 $$ ve $$-5<y<-1  $$  olmak üzere,   \(x + y \quad ve \quad x-y\) değerlerinin hangi aralıklarda olduğunu bulalım.

x + y değerlerinin bulunduğu aralığı bulmak için iki eşitsizliği taraf tarafa toplarsak,

$$ -2 +(-5) < x+y < 3 + (-1 )  $$

$$ -7 < x+y < 2 \quad \text{bulunur} $$

x – y değerlerinin bulunduğu aralığı tespit etmek için iki eşitsizliği taraf tarafa çıkaramayız fakat önce ikinci eşitsizliğin her yanını -1 ile çarparsak

$$ -5  < y < -1 \iff 5 > y  > 1  $$

\[
\begin{array}{r@{}c@{}l}
& 5 & > -y > 1 \\
+ & 3 & > x > -2 \\ \hline
& 8 & > x – y > -1 \quad \text{bulunur.}
\end{array}
\]

 

5) \(x, y, a, b\) pozitif olmak üzere; aynı yönlü eşitsizlikler taraf tarafa çarpılabilir fakat bölünemez.

$$ \boxed {x<y \quad ve \quad a<b \Rightarrow  x \cdot  a < y \cdot  b}  $$

Örneğin:    \( 2 < x < 7 \quad ve \quad 3 < y < 5 \Rightarrow 2 \cdot  3 < x \cdot  y < 7 \cdot  5  \) tir.

 

 

6) Eşitsizliklerin geçişme özelliği vardır.

$$ \boxed {x = a \quad ve \quad  a<y \quad \Rightarrow \quad x<y   }  $$

Örneğin:    \( -2 < 5 \quad ve \quad 5< 7 \quad \Rightarrow \quad -2 < 7   \) dir.

 

7)  $$ \boxed {0< a <b \Rightarrow 0 < a^n < b^n } \quad n\in Z^+ $$                                                                                   $$ 2< 3  \Rightarrow 2^3< 5^3  \Rightarrow    2^6 < 5^6 \quad  \text{dır.} $$

8) 

a) $$ \boxed {a< b <0 \Rightarrow a^{2n-1}  < b^{2n-1} <0 } \quad n\in Z^+ $$Örneğin: \( -3<-2  \Rightarrow (-3)^3 < (-2)^3 \quad \text{tür.}  \)

b) $$ \boxed {a< b <0 \Rightarrow a^{2n}  > b^{2n} >0 } \quad n\in Z^+ $$Örneğin: \( \large-\frac{1}{2} <-\frac{1}{3}  \Rightarrow (\large-\frac{1}{2} )^2 > (-\frac{1}{3 })^2 \quad \text{dir.}  \)

 

9)   0 ile 1 arasındaki bir sayının pozitif kuvveti kendisinden küçüktür. $$ \boxed  {0 < x < 1 \Rightarrow 0 < x^n < x < 1 } \quad (n \in Z^+) $$

Örneğin:    $$0 < \frac{1}{2}  < 1 \quad ve \quad 1 > \frac{1}{2}  > (\frac{1}{2} )^2 > (\frac{1}{2} )^3 \cdots > 0 $$ dır.

10) 1 den büyük veya -1 ile 0 arasındaki bir sayının pozitif kuvveti kendisinden büyüktür.

$$ \boxed  {-1 < x < 0 \quad veya \quad x> 1 \quad ise \quad x^n > x } \quad (n \in Z^+) $$

Örneğin:    $$ 2< 2^2 < 2^3 ; \quad -\frac{2}{3} < (-\frac{2}{3})^2 ; \quad -\frac{3}{4}  < (-\frac{3}{4} )^3            $$

$$   -1 < (-\frac{1}{2} )  < (-\frac{1}{2} )^3     <  (-\frac{1}{2}^5 )     < \cdots < 0 < (-\frac{1}{2} )^4  < (-\frac{1}{2})^2 < 1       $$

11) -1 den küçük bir sayının pozitif tek kuvveti kendisinden küçük, pozitif çift kuvveti kendisinden büyüktür.

\[
\boxed{x < -1 \Rightarrow x^{2n-1} < x \quad (n \in Z^+)} \quad \boxed{x < -1 \Rightarrow x^{2n} > x \quad (n \in Z^+)}
\]

Örneğin:

$$(-2)^5 < (-2)^3 < -2: \quad (-2) < (-2)^2 < (-2) ^4 \quad  \text{tür}   $$

12)   \( x \cdot  y > 0   \)  ( x ile y aynı işaretli sayılar) olmak üzere,

$$ x< y \iff \frac{1}{x} > \frac{1}{y}    $$

Örneğin:

$$ 2 < 3 \iff \frac{1}{2} > \frac{1}{3} \quad  \text{tür}   $$

13)   \( x \cdot  y < 0   \)  ( x ile y zıt işaretli sayılar) olmak üzere,

$$ x< y \iff \frac{1}{x} < \frac{1}{y}    $$

Örneğin:

$$ -2 < 3 \iff -\frac{1}{2} < \frac{1}{3} \quad  \text{tür}   $$

Soru 56:

x, y,  ve  z reel (gerçek) sayılardır.

$$ x+ y < y+z   $$

$$ x \cdot   y < y \cdot  z   $$

olduğuna göre aşağıdakilerden hangisi daima doğrudur?

 

\[ \text{A)} x \cdot  y < 0 \quad \text{B) } y \cdot  z < 0 \quad \text{C) }x \cdot  z >0 \quad \text{D) } y >0  \quad \text{E)}   z<0  \]

Çözüm:

\(x + y  < y + z \iff x < z \)  dir. Elde edilen bu eşitsizliğin iki yani y ile çarpılırsa \( x \cdot  y < y \cdot  z \) olur. Bulunan bu ifade soruda verilen ifade ile aynı olduğundan (yani eşitsizliğin yönü değişmediğinden ) y > 0 olduğu anlaşılır.

\(\textbf{Cevab: D} \)

Soru 57:

\(a^3b^2<0 \quad ve \quad a^5b^4-ab^4<0  \) olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

\[ \text{A)} a < -1 \quad \text{B) } -1 < a <0  \quad \text{C) } 0 <a<1 \quad \text{D) } \frac{1}{2} < a <1   \quad \text{E)}   a>1  \]

 

Çözüm:

\[\begin{array}{l l }
b^2 >0 \quad \text{olduğundan} \\
a^3b^2<0 \Rightarrow a^3<0 \Rightarrow a<0 \quad \text{ve} \quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\quad\\
b^4 >0 \quad \text{olduğundan} \quad a^5b^4-ab <0 \Rightarrow a^5< a \quad \text{olduğundan} \\
a < -1 \quad \text{veya} \quad 0 < a < 1 \quad \text{ve} \quad a<0\\
\text{Buna göre } a < -1 \quad \text{dir. }
\end{array}\]
\(\textbf{Cevab: A} \)

Soru 58:

$$ 2a + b > 12$$

$$-a -2c < -3$$

$$ c + 2b > 9$$

olduğuna göre a + b + c toplamının en küçük tamsayı değeri nedir?

\[ \text{A)} 8 \quad \text{B) } 9 \quad \text{C) } 10\quad \text{D) } 11 \quad \text{E)}  12  \]

Çözüm:

Soruda verilen ikinci eşitsizliğin iki yani -1 ile çarpıldıktan sonra taraf tarafa toplama yapılırsa,

\[
\begin{array}{l l }
&2a + b > 12\\
&a +2c > 3\\
+ \quad &c + 2b > 9 \\
\hline
&3(a +b+ c) >24 \Rightarrow a +b+ c > 8
\end{array}
\]
olduğundan a + b + c toplamının alabileceği en küçük tamsayı değeri 9 dur.

\(\textbf{Cevab: B} \)

Soru 59:

$$ -1<a<b<0<c<1  $$ olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

\[ \text{A)} c^2 < c \quad \text{B) } a^2> a \quad \text{C) } b^3 > b\quad \text{D) } ab> ac \quad \text{E)}  ac> bc  \]

Çözüm:

\(c > 0\) olduğundan \(a < b \) eşitsizliğinin iki tarafı c ile çarpılırsa  \( ac < bc \)  olur.Buna göre, \( ac < bc \)  yanlıştır.

\(\textbf{Cevab: E} \)

Soru 60:

$$ ab < \left| ab\right|  $$ $$ bc < \left| bc\right|   $$

olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi daima doğrudur?

\[ \text{A)} \frac{a}{c} + \frac{c}{a} >0  \quad \text{B) } \frac{a}{b} + \frac{b}{a}>0\]

\[   \quad \text{C) } \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c} <0 \quad \text{D) } abc>0\]

\[ \quad \text{E) }  abc < 0 \]

Çözüm:

\[
ab < |ab| \implies ab < 0 \quad \text{elde edilir.}
\]

\[
bc < |bc| \implies bc < 0 \quad \text{elde edilir.}
\]

Buna göre  a, b, c nin işaretleri incelenirse:

Tablo:

\begin{array}{|c|c|c|c|}
\hline
& a & b & c \\ \hline
1 & + & – & + \\ \hline
2 & – & + & – \\ \hline
\end{array}

\[
\text{Tablodan } a \text{ ile } c \text{ nin işaretlerinin her iki durum için de aynı olduğu görülmektedir.}
\]

\[
\text{O halde } \frac{a}{c} \text{ ve } \frac{c}{a} \text{ daima pozitif olduğundan }
\]

\[
\frac{a}{c} + \frac{c}{a} > 0 \quad \text{daima doğrudur.}
\]

\(\textbf{Cevab: A} \)

Soru 61: 

\(a \cdot  2^{-4} = b \)  ve \( 64 ≤ a ≤ 192  \) olduğuna göre b nin alabileceği en büyük tamsayı değeri kaçtır?

\[ \text{A)} 8 \quad \text{B) } 9 \quad \text{C) } 10 \quad \text{D) } 11 \quad \text{E)}  12  \]

Çözüm:

\( a \cdot  2^{-4} =b  \Rightarrow a=16b \)  dir. Elde edilen bu değer verilen eşitsizlikte yerine yazılırsa,

$$ 64 ≤ a < 192 \Rightarrow 64≤ 16b < 192  $$

$$ \quad \quad\quad\quad\quad \Rightarrow 4≤ b < 12 \; \text{bulunur}   $$

Buna göre, b nin alabileceği en büyük tamsayı değeri 11 dir.

\(\textbf{Cevab: D} \)

Soru 62: 

\(-\frac{3}{2} ≤ x < 6 \quad ve \ quad -\frac{7}{3} < y≤ \frac{10}{3}   \)  olduğuna göre 2x+ 3y toplamının alabileceği en küçük tamsayı değeri kaçtır?

\[ \text{A)} -10 \quad \text{B) } -9 \quad \text{C) } -8 \quad \text{D) } -7 \quad \text{E)}  -6  \]

Çözüm:

\[\begin{array}{l l }\quad \quad -\frac{3}{2} ≤ x < 6 \quad \Rightarrow  &-3 ≤ 2x < 12  \\+ \quad -\frac{7}{3} ≤ y < \frac{10}{3}  \quad \Rightarrow &-7 < 3y ≤ 10  \\ \hline \\ &-10< 2x + 3y < 22 \end{array}\]

olduğundan  2x+ 3y toplamının alabileceği en küçük tamsayı değeri -9 olur.

\(\textbf{Cevab: B} \)

Soru 63: 

Üretilen bir malın maliyeti M, satış fiyatı S dir. Bu malin maliyeti ile satış fiyatı arasında

  • S = 3M – 100
  • S = M + 120

şeklinde iki bağıntı vardır.

Üretilen malin tamamı satılabildiğine ve satış fiyatının hesaplanmasında I. bağıntının kullanılması daha kârlı olduğuna göre, M için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

\[ \text{A)} M> 330 \quad \text{B) } M > 220 \quad \text{C) } M > 110 \quad \text{D) } M > 55 \quad \text{E)}  M > 50  \]

Çözüm:

S nın hesaplanmasında I. durum II. den kârlı olduğundan

$$ 3M -100 > M +120 $$ $$ 2M > 220 $$ $$ M > 110 \quad \text{bulunur.}  $$

\(\textbf{Cevab: C} \)